A reaparut cel mai groaznic virus ! Covid e o gluma pe langa el !

0
804
Editorial use only. No book cover usage. Mandatory Credit: Photo by Peter Sorel/Warner Bros/Punch Prods/Kopelson/Kobal/Shutterstock (5884515p) Dustin Hoffman, Rene Russo Outbreak - 1995 Director: Wolfgang Petersen Warner Bros/Punch Productions/Kopelson Entertainment USA Scene Still Alerte

Patru persoane au murit de febra hemoragică Ebola în Guineea, prima reapariţie semnalată a maladiei în Africa de Vest, de unde a plecat cea mai gravă epidemie din istoria virusului (2013-2016), relatează AFP preluat de agerpres.”Suntem cu adevărat preocupaţi, există deja patru decese de febră hemoragică a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke”, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Rémy Lamah.

„Este vorba despre o infirmieră din Goueke care s-a îmbolnăvit spre sfârşitul lunii ianuarie. Ea a murit între 27 şi 28 ianuarie şi a fost înhumată pe 1 februarie la Goueke”, a declarat la rândul său şeful Agenţiei naţionale de securitate sanitară (ANSS), dr. Sakoba Keita, citat de site-ul GuinéeMatin.

„Printre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat semne: diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore”, a adăugat el. Potrivit lui, un pacient a „scăpat” dar a fost găsit şi a fost spitalizat la Conakry.

Şeful ANSS şi ministrul sănătăţii au declarat amândoi că probele analizate de un laborator pus pe picioare de Uniunea Europeană la Gueckedou, în regiune, au dus la detectarea prezenţei virusului Ebola. Rezultatele analizelor suplimentare sunt aşteptate în curând.

Editorial use only. No book cover usage.
Mandatory Credit: Photo by Peter Sorel/Warner Bros/Punch Prods/Kopelson/Kobal/Shutterstock (5884515p)
Dustin Hoffman, Rene Russo
Outbreak – 1995
Director: Wolfgang Petersen
Warner Bros/Punch Productions/Kopelson Entertainment
USA
Scene Still
Alerte

„Am dat toate dispoziţiile, o echipă de alertă este la faţa locului pentru a identifica cazurile contact”, a declarat ministrul Rémy Lamah, subliniind că boala nu s-a mai manifestat din 2016.

„Sunt îngrijorat ca om, dar rămân calm pentru că am gestionat prima epidemie şi vaccinarea este posibilă. Va exista o reuniune de criză mânie”, duminică, a adăugat el.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost „informată privind două cazuri posibile de Ebola în Guineea-Conakry”. „Se fac în prezent teste pentru confirmare”, a adăugat pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusul Ebola – care provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree – a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, virusul, pentru care există două vaccinuri experimentale dar niciun tratament, a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa.

Declanşată în decembrie 2013 în Guineea înainte de a se răspândi în Liberia şi în Sierra Leone vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016 după ce a afectat zece ţări, printre care Spania şi SUA, provocând peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.