7 – 7 – 3 e configuratia Consiliului Local Calafat . Cum se vede viitorul . Care sunt problemele

0
1856

PSD si PNL au cate sapte consilieri iar PMP 3 . Asta este configuratia Consiliului Municipal Calafat . Calcula care mai de care mai interesante se pot face insa toate pleaca de la faptul ca majoritatea va fi in permanenta in pericol .

Nu este deloc lipsit de importanta faptul ca PSD detine Consiliul Judetean care practic nu numai ca finanteaza deficitele dar sustine proiecte si cofinatari la nivel local . De asemenea Consiliul Judetean dezvolta si administreaza structurile aflate in implementarea sau gestionarea masterplnurilor de gunoi si apa iar ambele au sau vor avea componente la Calafat . De asemenea Consiliul Judetean are la Calafat o componenta a DGASPC care se va extinde anul viitor . De partea cealalta PMP nu prea are argumente de aceasta natura iar o intelegere intre Doru Mituletu si Luci Ciobanu dupa tot ce s-a intamplat in mandatul deja trecut ar parea o jignire teribila a oamenilor care i-au sustinut pe cei doi . Electoratul celor doi a parut a fi extrem de antagonic iar o alianta probabil ca in viitor ar crea – the perfect storm .In acest moment nici o alianta nu pare probabila ci mai degraba doar sustinerea partidelor din opozitie pentru proiectele benefice orasului .

Vor avea loc schimbari de magnitudine cu siguranta insa ceea ce ramane de vazut va fi daca au fost benefice sau nu . Noul primar are o misiune destul de dificila avand in vedere faptul ca bugetul este afectat de o importanta componenta salariala iar anul viitor va fi vaduvit datorita numeroaselor constrangeri generate de scaderea in acest an a cotelor din TVA si impozitul pe venit . Incepand de anul viitor proiectele de la spital vor genera cheltuieli suplimentare atat din punctul de vedere al cofinantarilor cat si al sumelor neeligibile care nu sunt deloc de neglijat . Proiectele sustinute de guvern gen PNDL vor dispare avand in vedere ca dezmatul bugetar de anul acesta sustinut de renuntarea deficitului de 3% va dispare luand cu el si speranta unor programe locale sustinute de guvern . Proiectele pe fonduri europene pe axele deschise acum daca vor fi castigate vor fi implementate dupa 2024 .

Resursele bugetare ot fi majorate prin cateva metode ..majorari de taxe , reducerea cheltuielilor sau o crestere economica semnificativa generata de investitii private directe ale caror taxe sa se regaseasca in bugetul local . Ramane de vazut daca actuala administratie va fi mai deschisa decat a fost cand era in opozitie privind concesionarea de terenuri catre investitii de mica anvergura care pot de asemenea genera direct si indirect venituri bugetare .

Vom reveni si cu alte probleme ale administratiei locale . Doru Mituletu are insa argumente sa depaseasca aceste probleme avand in vedere ca are o experianta de peste 6 ani ca viceprimar si chiar mai multi ca membru al Consiliului Local . De asemenea suntem convinsi ca si echipa sa are expertiza necesara sa gaseasca solutii la aceste probleme si ca au identificat deja modalitati de abordare fiscala a acestor probleme sistemice . Sau cel putin asa speram ..