Home / Monden / Veste IMPORTANTĂ de la ANRE pentru toți românii: CONSUMUL estimat ( regularizarea ) la utilităţi trebuie scos din facturi

Veste IMPORTANTĂ de la ANRE pentru toți românii: CONSUMUL estimat ( regularizarea ) la utilităţi trebuie scos din facturi

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cere companiilor GDF Suez, de gaze naturale, şi CEZ, de energie electrică, să scoată imediat estimările privind consumul fiecărui abonat din facturi.

Decizia vine ca urmare a ştirii Digi24 care arăta că sumele de plată afişate în facturi îi induc în eroare pe consumatori pentru că distribuitorii de gaze şi electricitate fac estimări de consum pentru două luni în avans.

Astfel, clienții pot plăti mai mult, ceea ce înseamnă că împrumută pe gratis cu sume importante de bani compania de utilităţi.

ANRE a trimis o notificare companiei CEZ, de distribuţie a energiei electrice, şi i-a cerut să renunţe la practicile de folosire a facturilor cu plata în avans. Este vorba despre facturile care contorizează atât consumul curent, cât şi consumul estimat de energie electrică, pe două luni în avans. Consumatorii din zona de distribuţie a acestei companii – 1,4 milioane de clienţi în zona Olteniei – ar putea fi induşi în eroare de acest sistem de facturare.

Autorităţile au spus că CEZ poate fi amendată cu sume cuprinse între 8.000 şi 250.000 de lei, dacă aceste practici nu vor fi retrase.

În cazul GDF Suez nu au fost trimise facturi cu estimări tuturor consumatorilor, întrucât era vorba despre un proiect-pilot. ANRE a cerut şi GDF Suez să revină la facturile care nu au estimări pe luni viitoare. În cazul distribuitorilor de gaze, amenzile ar putea fi mai mari: Între 15.000 şi 250.000 de lei.

Premierul Victor Ponta a cerut verificări în urma ştirii Digi24. Victor Ponta a cerut ANRE să verifice dacă firmele de utilităţi au voie să ceară bani în avans consumatorilor pentru resursele neconsumate încă.

„Să solicitați celor de la ANRE, nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului, să verifice – există niște informații privind facturarea în avans a consumului de gaze. Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă, să vedem dacă se încadrează în prevederile legale și în practica europeană”, a spus premierul Victor Ponta în ședința de Guvern.cez

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Mihai Caraman, superspionul român care a reuşit să afle secretele „cosmice“ ale NATO

Reţeaua de spioni organizată de Mihai Caraman a fost stafia care a bântuit NATO vreme …

Un comentariu

  1. da câi timp a trebuit să treacă până să vă dați seama că era o furăciune pe față

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × four =

%d blogeri au apreciat: