Home / Politica / Un oltean care si-a desfasurat activitatea in Dolj si s-a nascut la Severin va fi prim ministru

Un oltean care si-a desfasurat activitatea in Dolj si s-a nascut la Severin va fi prim ministru

Social-democrații au decis, alături de partidul ALDE să îi propună lui Klaus Iohannis ca senatorul de Arad, Mihai Fifor să ocupe funcția de premier, convinși fiind că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu va avea șanse să fie acceptat de președinte. Potrivit EVZ, Fifor este prima opțiune pe lista PSD după Liviu Dragnea și omul în care șeful social-democraților ar avea încredere. Liviu Dragnea va fi președintele Camerei Deputaților, iar Călin Popescu Tăriceanu va rămâne șef la Senat

Mihai Fifor, în vârstă de 46 de ani a intrat în Parlament în 2012. Acesta a fost senator de Dolj și a cunoscut o ascensiune rapidă în PSD. A condus comisia parlamentară de anchetă a terenurilor de la Nana și a fost propulsat de Dragnea la șefia PSD de la Senat, funcție pe care în trecut au deținut-o lideri marcanți precum Ion Iliescu și Ilie Sârbu, informează EVZ.
Fifor este licențiat în Filosofie, a absolvit Facultatea de Litere și Istorie a Universității Craiova și deține un master în literatura română. În 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială.

Liviu Dragnea a precizat că nu există nicio listă cu propuneri, fiindcă va fi o singură propunere: „Am văzut şi în timpul campaniei electorale, erau alte nume, ca posibili premieri. După alegeri au apărut alte nume ca posibili premieri. Nu există nicio listă scurtă. Ştiţi foarte bine şi dumneavoastră că sunt unii care se autopropun pe la televiziuni şi dau pe surse, sau sunt alţii pe care-i inventează alţii. Nu vă luaţi după asta”, a declarat Liviu Dragnea, în conferinţă de presă, el fiind întrebat dacă numele vehiculate în presă cu privire la variantele de „posibili premieri ai PSD, Sorin Grindeanu, Mihai Fifor şi Vasile Dîncu” se află pe o „listă scurtă” a sa.
Iata propria bigrafie a lui Mihai Fifor :

„Plec în continuare de la prezumţia de bună credinţă. Eu sunt un om responsabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil, vom merge foarte cinstit cu o propunere care să poată să fie acceptată şi care din punct de vedere matematic şi politic să nu poată să fie refuzată. Sper ca preşedintele României să respecte regulile sfinte ale democraţiei şi votul popular. (…) Eu sper că nu va refuza. Nu va avea niciun motiv constituţional să refuze această propunere. (…) Eu nu am de gând să încalc nicio lege, PSD nu are de gând să încalce nicio lege”, a susţinut Dragnea.

M-am născut, într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe 10 mai 1970. Studiile primare, gimnaziale și liceale mi le-am făcut în orașul natal, pentru ca, din 1989 sa devin student al Facultății de Litere a Universității din Craiova. Acesta este momentul în care destinul meu începe să se lege de viața Cetății Băniei. Ca proaspăt student, m-am implicat activ în evenimentele din decembrie 1989, devenind foarte curând unul dintre liderii studenților craioveni. Am terminat facultatea în anul 1994, cu o licență în romană-engleză, iar în 1995 masterul în literatura română în cadrul Universității din Craiova.

În toamna lui 1994, mi s-a oferit șansa extraordinară de a intra în cercetarea științifică academică și, prin concurs, am ocupat postul de cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane “C.S. Nicolaescu-Plopsor” al Academiei Romane. Sunt ani de muncă intensă în domeniul cercetării, pe o arie complexă legată de minoritățile românești din afara granițelor, cu precădere pe viața romanilor de pe Valea Timocului din Serbia și Bulgaria. Cu această temă mi-am început studiile doctorale, în cadrul Universității din Craiova, obținând în anul 2003 titlul de doctor în științe Magna cum laudae.

În toată această perioadă am participat la mai multe stagii de pregătire în centre academice din întreaga Europă, amintind printre altele Universitatea Central-Europeană de la Budapesta, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Turku-Finlanda, Universitatea din Leeds-Marea Britanie.

De Universitatea din Craiova pot spune că nu m-am despărțit niciodată, încă de la absolvirea acesteia rămânând alături de profesorul universitar dr. Nicolae Panea, actualul decan al Facultății de Litere. Astăzi sunt conferențiar universitar dr. asociat în cadrul aceleiași facultăți, predând discipline de management administrativ cum ar fi Cultura organizațională, Leadership și management, Managementul conflictului organizațional, Minoritățile și problemele lor, Culturi minoritare.

Anul 2001 înseamnă începerea activității în administrația publică locală și, implicit cu Consiliul Județean Dolj. Este anul în care am devenit director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Aici am reușit să formez o echipa de tineri profesioniști, alături de care am dus mai departe proiecte cum ar fi Festivalul “Maria Tănase”, Festivalul “Ioana Radu”, dar și un proiect complex de introducere a conceptului de formare continuă a adulților, într-un parteneriat cu instituții de profil din Danemarca. La Centrul Creației Populare a luat naștere, sub coordonarea mea, arhiva multimedia cuprinzând imagini și înregistrări audio mărturii ale vieții satului românesc ce vor duce peste timp datinile și tradițiile Doljului. Pornind de aici, incepe și colaborarea mea cu televiziuni de prestigiu cum ar fi Discovery, National Geografic sau BBC, împreună cu care am realizat o serie de documentare ce se difuzează și acum pe toate meridianele globului.

Din anul 2004 m-am alăturat echipei Președintelui Ion Prioteasa, devenind unul dintre tinerii pe care acesta îi va forma și pregăti pentru administrația publică de performanță în județul Dolj. Alături de această echipă sunt și astăzi, continuând să învăț de la cel mai performant lider politic din regiune.

În februarie 2005 am preluat ca manager Muzeul Regional al Olteniei, instituție emblematică a culturii craiovene, care tezaurizează peste 300.000 de piese de patrimoniu cultural național. Împreună cu Consiliul Județean Dolj am început aici un amplu program de reabilitare și modernizare, investind pe parcursul a 7 ani de mandate circa 6 milioane de euro din fonduri europene atrase prin Direcția de Afaceri Europene a Consiliului Județean Dolj. Am reușit ca în 7 ani să restauram și să consolidăm Casa Băniei și clădirea secției de istorie-arheologie de la Madona Dudu, să ridicăm de la firul ierbii o clădire nouă pentru depozitele de patrimoniu și laboratorul de restaurare, într-un cuvânt, să readucem Muzeul Olteniei în fruntea instituțiilor muzeale europene.

2007 a fost anul în care am absolvit cursurile de master în managementul afacerilor publice în cadrul Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, iar în 2009 am absolvit Colegiul Național de Apărare și Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție.

Am să vorbesc acum puțin despre mandatele mele de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor. În ianuarie 2009, prin votul de încredere al PSD Dolj, am devenit secretar de stat pe problemele instituțiilor prefectului în MAI. O activitate extrem de complexă și de laborioasă. Am gestionat atunci tot ce ține de prefectură, permise și inmatriculări, pașapoarte, situații de urgentă și Rezervele statului. Au fost zile complicate și îmi aduc aminte și azi de problemele de la Ocnele Mari din Vâlcea, unde am coordonat prăbușirea controlată a plafonului fostei exploatări de sare din câmpul II de sonde, care putea produce o catastrofă cu consecințe dramatice pentru mai multe localități. Tot în mandatul meu am reușit introducerea pașaportului electronic, document de călătorie care este azi cel mai sigur din Europa. Am revenit în MAI ca secretar de stat pe problemele comunităților locale în mai 2012, în guvernarea Victor Ponta, acolo unde îmi desfășor activitatea și în prezent. De pe această poziție m-am luptat împreună cu doamna primar Lia Olguța Vasilescu pentru onorarea promisiunii electorale de scădere a gigacaloriei cu 10% pentru cetățenii Craiovei și am reușit.

Să vorbim puțin și despre omul politic Mihai Fifor. Întotdeauna m-am considerat un om de stânga. Am militat și militez pentru politici sociale performante pentru ca eu cred în rolul fundamental al statului social. Am intrat în politică pentru a mă alătura domnului președinte Ion Prioteasa din a cărui echipă fac și acum parte. O echipă de tineri profesioniști, care cred în principiile social-democrate. În anul 2010 am fost ales președinte al Organizației Municipale PSD Craiova, principala forță politică din Craiova, oameni alături de care am dat bătălii politice importante: recâștigarea Primăriei Craiova și majoritatea în Consiliul local, referendumul, iar acum ne batem pentru câștigarea unui mandat de senator pe colegiul 2 Senat Craiova.

Despre slasher

Check Also

Claudiu Manda si-a inceput fulminant mandatul de presedinte al comisiei SRI

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost audiat marți în Comisia parlamentară de control a …

4 Comentarii

  1. un oltean comandat de un teleormãnean??

  2. Ceausescu era oltean????????

  3. Ala cu fondurile europene …smecherite

  4. Un CVdestul de impresionant! Poate fi o capacitate chiar daca e din PSD!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: