Home / Featured / Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mare: De ce nu spunem „La multi ani!”

Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mare: De ce nu spunem „La multi ani!”

Sfanta Maria Mare este praznuita in fiecare an pe 15 august si reprezinta Adormirea Maicii Domnului, motiv pentru care astazi nu se ureaza „La multi ani” celor care poarta acest nume.

Aceasta este ziua in care se deschide sezonul nuntilor, dar si cand se organizeaza targurile de toamna.

In dimineata zilei de Sfanta Marie Mare, femeile merg la biserica si impart struguri, prune sau faguri de miere, iar apoi tamaie mormintele.

In popor, se spune ca in aceasta zi barbatii trebuie sa renunte la palarie si sa inceapa sa poarte caciula, semn ca se apropie toamna. Cei care nu se conformeaza si poarta in continuare palarie vor fi ironizati de catre vecinii din sat. Tot de astazi, ciobanii incep sa coboare oile de la munte.

Alta credinta populara este ca de Sfanta Marie nu este bine sa te scalzi in apa raurilor, pentru ca este spurcata de cerb. Nici sa dormi pe prispa casei nu este permis in aceasta zi.

Un alt obicei spune ca trebuie sa culegi flori si sa le asezi la icoana Sfintei Marii pentru ca acestea sa aiba leac. Tot astazi se culege navalnicul sau limba cerbului pe care femeile in varsta o folosesc la descantec pentru dragoste. Fetele trebuie sa il poarte in san pentru a atrage tinerii pe care ii plac. Si napraznicul (o planta care contine progesteron natural) se poarta in san din acelasi motiv.

Tot pentru noroc in dragoste, fetele si baietii trebuie sa spele cu busuioc icoanele Maicii Domnului.

Astazi sunt interzise muncile la camp, iar cei care nu tin cont de asta vor avea pagube la recolta, iar vitele li se vor imbolnavi.

Femeile insarcinate trebuie sa se roage la Maica Domnului pentru ca sarcina sa fie usoara, iar copiii sanatosi.

Daca trandafirii infloresc in preajma acestei zile, este semn ca vom avea parte de o toamna lunga si frumoasa.

Se mai spune din batrani ca astazi nu este bine sa tunzi parul sau sa il arunci la gunoi. O alta superstitie spune ca in aceasta zi sa nu mergi inapoi, pentru ca Maica Domnului se intristeaza.

Intre Sfanta Marie Mare (15 august) si Sfanta Marie Mica (8 septembrie) este perioada cunoscuta drept Intre Santamarii, cand trebuie sa se semene graul.maria_12082015_770x470_16280100

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Cele mai bune modalitati de motivare a angajatilor

Cel mai important obiectiv intern al companiilor este pastrarea si motivarea celor mai buni angajati …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

%d blogeri au apreciat: