Home / Monden / Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Cele mai bune rețete

Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Cele mai bune rețete

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Martiri din Sevastia de pe 9 martie s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii. În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților, 40 de colaci numiți sfinți mucenici. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Mucenicii moldovenești

Ingrediente: (pentru 18 buc)

1 kg făină

50 gr drojdie

400 ml lapte

300 gr zahăr

150 gr unt

2 ouă

1 linguriță sare

1 gălbenuș

4 linguri miere

300 gr miez nucă

Mod de preparare

Din drojdie, câteva linguri de lapte călduț și puțină făină facem o maia pe care o lăsăm la crescut. Punem făina într-un vas împreună cu sarea. Adăugam maiaua crescută. Batem ouăle cu zahărul și le adăugăm peste făină. Turnăm laptele călduț și începem să frământăm. Spre final adăugăm și untul topit și frământăm în continuare. Lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul. Ungem masa cu puțin ulei, luăm bucatele de aluat și modelăm rulouri lungi și subțiri. Unim capetele ruloului și îi împletim în formă de cifra 8. Punem mucenicii la crescut în tavă. Apoi îi ungem cu gălbenuș de ou bătut cu puțin lapte. Îi dăm la cuptor până se rumenesc. Facem un sirop concentrat din apă și zahăr. Scufundam rapid mucenicii fierbinți în sirop și îi punem pe un platou. Această operațiune are rolul de a-i păstra moi și pufoși mai multă vreme. Încălzim mierea și ungem bine suprafața mucenicilor. Presărăm nucă măcinată din abundență.

Mucenicii muntenești

Ingrediente

500 g făină

50 g drojdie

200 ml apă călduţă

1 praf sare

1-2 pachete zahăr vanilat

100 ml ulei

2 litri apă

350 g zahăr

coajă de lămâie

coajă de portocală

1 praf sare

2 pliculete zahăr vanilat

1 lingurita scorţişoară

800 g nucă coaptă şi măcinată

esenţă de rom

Pentru aluatul de mucenici, se cerne făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se pun sarea, drojdia , vanilia, uleiul, apa călduţă şi se frământă câteva minute până se obţine un aluat elastic. Dacă mai este nevoie şi vi se pare coca prea moale, mai presăraţi puţină făină. Aluatul se lasă câteva minute să crească, iar în acest timp se pune o oală cu 3-4 litri de apă să fiarbă cu un praf de sare şi puţin ulei. Aluatul de covrigei se întinde cu sucitorul, se taie şi se formează prin modelare opturi mici. Se opăresc câteva minute şi apoi se pun în sită, la scurs. Se pun în tavă şi se coc la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească în acelaşi timp. Separat, se prepară zeama. Se pune apa să fiarbă cu zahărul, se lasă să dea în câteva clocote, apoi se adaugă toate mirodeniile şi, la sfârşit, se pune nuca coaptă şi măcinată. După ce a clocotit bine zeama, se ia de pe foc şi se adaugă mucenicii.mucenici2

Comments

comments

Despre slasher

Check Also

ANM, prognoza meteo de PAȘTI 2018. VREMEA în 8, 9, 10 aprilie în toată țara

ANM, prognoza meteo de PAȘTI 2018. VREMEA în 8, 9, 10 aprilie De Paști, nu vor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FACEBOOK LIKE close[x]
Or wait 50 countdown seconds
%d blogeri au apreciat: