Home / PUBLICITATE / PROGNOZA METEO: Ce iarnă îi aşteaptă pe români

PROGNOZA METEO: Ce iarnă îi aşteaptă pe români

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunțat că românii vor avea o iarnă mai ușoară anul acesta decât de obicei.

PROGNOZA METEO: Românii nu vor avea parte de o iarnă foarte geroasă, la fel ca cea de anul trecut. „Știm despre iarna acestui an că va fi mai calda, că vor fi cantități de precipitatii apropiate de norme. Vor fi si viscole, dar ne asteptam cu o probabilitate de 80% sa nu avem patru viscole pe luna pentru ca, fiind o iarna mai caldă, o mare parte din precipitatii vor fi sub formă de ploaie. Acestea sunt posibilitatile știintifice în momentul de fața”, a spus Sandu pentru Pro TV.

„Avem statistici ca acolo unde a început deşertificarea, în partea de sud, se întâmplă sistematic de 10 ani ca aceste precipitatii să vină într-o singura zi. O zi din luna pot fi cantităti de 60 de litri pe metru patrat si restul perioadei fără precipitatii. Degeaba prognoza pe trei luni sau pe sase luni îți spune că sunt cantitati apropiate de norma, pentru ca este posibil acestea să fie într-o singură zi. Nu este vorba că cineva nu vrea sa dea informatia știintifică, dar este prematur să faci prognoze detaliate pe un interval de trei sau sase luni”, a mai spus Sandu.

„Pe termen lung se fac scenarii pe baze statistice si pe asemenea modele, dar pe care nu poti sa le rulezi pe timp infinit pentru ca nu iti permite capacitatea calculatorului. De aceea, ce pot ei sa faca pentru fiecare tara din Europa, ofera informatii pe luna noiembrie, decembrie si ianuarie si cu perspective pe inca trei luni. In Romania, avem temperaturile aproape de normele climatologice, pentru fiecare luna, precipitatii mai mult decat norme in zona de vest, iar in sud mai putin decat normele”.

PROGNOZA METEO: În luna octombrie, temperaturile medii lunare vor inregistra valori peste norme in sud-est si local in sudul si vestul tarii, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice. Cantitatile lunare de precipitatii vor avea o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii.

În luna noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptand sud-estul si local sudul si vestul tarii, unde acestea se pot situa peste norme. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand centrul si local nordul si estul tarii, unde vor fi posibile cantitati medii peste norme.

În decembrie, valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale, iar in sud-estul si local in sudul si vestul tarii vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat in mod obisnuit. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub norme.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.download

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Ulei de lavanda produs la Calafat

Uleiul de lavanda poate fi utilizat atat pentru tenul sensibil, uscat si mai ales matur, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

%d blogeri au apreciat: