Home / PUBLICITATE / PERICOL PENTRU SĂNĂTATE!APĂ INFESTATĂ în mai multe localităţi din Dolj ! Vezi daca esti afectat

PERICOL PENTRU SĂNĂTATE!APĂ INFESTATĂ în mai multe localităţi din Dolj ! Vezi daca esti afectat

Potrivit raportului Departamentului de Supraveghere în Sănătăte Publică a DSP Dolj, staţiile de apă a 22 de comune şi sate din judeţ nu sunt autorizate din cauza depăşirii concentraţiilor maxime admise la parametrii determinaţi. Printre acestea, autorităţile locale a 16 comune nu au luat măsuri pentru obţinerea vizei anuale, iar, în consecinţă, staţiile de apă nu au fost reautorizate sanitar în anii 2013/2014.

Potrivit aceleiaşi surse, Cauzele pentru care apa este nepotabilă se referă la:
-Captare din surse de apă necorespunzătoare;
-Disfuncţionalităţi în treptele de tratare;
-Împosibilitatea tehnică a tratării apei pentru asigurarea condiţiilor de potabilitate.

Măsurile sugerate de DSP pentru a fi rezolvate problemele sunt fie captarea din alte surse de apă, după efectuarea studiilor hidrogeologice, fie modificarea treptelor de tratare şi anume amplasarea de filtre pentru reducerea amoniului, nitraţilor şi nitriţilor.

Apă cu cisterna pentru Zănoaga

Unul dintre satele afectate este satul Zănoaga din comuna Leu. Acolo se prezintă o situaţie deosebită deoarece, din cauza creşterii pânzei freatice până la nivelul solului, fântânile din sat au fost inundate, iar oamenii nu mai au apă potabilă. Apoximativ 600 de gospodării, ce cuprind un număr de 1.200 de persoane, se află în situaţia de a nu avea de unde să bea apă. Mai mult decât atât, apa este foarte periculoasă pentru copii. Situaţia durează de la sfărşitul anului trecut de când ISU Dolj merge regulat cu autospecialele pentru a alimenta cetăţenii cu apă.

În ajutorul localnicilor au venit şi cei de la Crucea Roşie, care au distribuit, de mai multe ori, sticle cu apă plată pentru locuitorii din Zănoaga. Potrivit unui comunicat de presă emis de biroul de presă al ISU Dolj, în data de 22 ianuarie, cu sprijinul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Română – filiala Dolj, s-a distribuit în satul Zănoaga cantitatea de 160 de litri apă plată la nou-născuţi, preşcolari şi elevi. De atunci au mai fost trimise două autospeciale, în data de 27 ianuarie şi 1 februarie, iar pe 30 ianuarie, tot cu sprijinul Crucii Roşii, s-a reuşit distribuirea a 768 de litri de apă plată în localitatea afectată.

Analizele efectuate de DSP arată că apa nu mai este bună de băut, aceasta conţinând nitraţi şi viruşi periculoşi pentru sănătatea oamenilor.
Potrivit directoarei executive din cadrul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Română – filiala Dolj, Maria Vintilă, se încearcă din nou găsirea resurselor pentru a fi livrată o cantitate importantă de apă plată, în comuna Leu, pentru că “apa nu mai este bună de băut. Pânza freatică a ajuns la suprafaţă”.

Crucea Roşie are scopul de a ajuta

Crucea Roşie are ca principal scop să ajute atunci când sunt situaţii de dezastre sau când sunt probleme în anumite zone. Sunt localităţi din Dolj care au probleme, iar prin stocurile pe care le avem este normal să intervenim să-i ajutăm pe acei oameni pentru că acesta este scopul asociaţiei noastre. Noi suntem asociaţia care ajutăm prin donaţiile pe care le fac cetăţenii, dar instituţiile statului trebuie să intervină şi să rezolve problema. Ajutorul nostru este umanitar.
A declarat Florentin Gust, preşedinte Crucea Roşie Dolj

Localităţile ale căror staţii de apă nu sunt autorizate: . Amărăştii de Jos (nitraţi, parametri microbiologici), Argetoaia (amoniu, clor liber rezidual), Bistreţ (amoniu, clor liber rezidual), Bucovăţ – Sărbătoarea (amoniu, turbiditate, parametri microbiologici), Palilula (amoniu), Catane (amoniu, clor liber rezidual, azotaţi), Caraula, Cetate (nitraţi),Cioroiaşi (amoniu, clor liber rezidual, parametri microbiologici), Dioşti (nitraţi, microbiologici), Drănic- cu staţiile Drănic (amoniu), Foişor (nitraţi, clor liber), Gherceşti (amoniu, clor liber rezidual, parametri microbiologici), comuna Vârvoru de Jos -sat Vârvoru de Sus (nitraţi), sat Gabru (parametri microbiologici), Leu (nitraţi), Moţăţei (nitraţi), Pieleşti (amoniu, clor rezidual liber), Podari (amoniu), Rast şi satul Rastu Nou (amoniu, clor liber rezidual), Sadova (nitraţi), comuna Secu – sat Şumandra (parametri microbiologici), Teasc (amoniu), Teslui (amoniu, clor liber rezidual), Ţuglui (amoniu).
Lista comunelor care nu şi-au luat viza anuală: Bârca, Cioroiaşi, Caraula, Ghindeni, Gighera, Goicea, Goieşti, Ghidici, Izvoare, Greceşti, comuna Murgaşi -satele Balota de Sus, Balota de Jos, Gaia, Perişor, Secu, Seaca de Pădure, Urzicuţa, Verbiţa.

Zănoaga va avea apă la robinet

Încă de la început am procedat la analize la toate fântânile, am informat cetăţenii şi am luat măsura să aducem apă pentru sugari, pentru copii. Am distribuit la toti cetăţenii în prima faza apă plată, după care am intrat în regim de urgenţă să aducem, din două în două zile, atunci când este necesar, apă cu cisterna, împreună cu cei de la ISU. Am fost sprijiniţi şi de Crucea Roşie, au fost şi nişte donaţii făcute de magazinele mari. În acest moment, prioritatea noastră este introducerea apei în sistem centralizat în Zănoaga, proiect deja aprobat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Suntem în faza în care, imediat după ce vom aproba bugetul, săptămâna viitoare, vom trece la licitaţie în vederea încheierii unui contract cu un operator-constructor care la finalul anului 2015 să facă să curgă apă la robinet şi în satul Zănoaga. Era o necesitate obiectivă pe care eu am adus-o în atenţia administraţiei publice centrale şi judeţene. Acest necaz prin creşterea pânzei freatice la nivelul solului, inundarea solului şi anexelor gospodăreşti, i-a determinat pe cei cu funcţie de conducere să analizeze această nevoie, deoarece apa a ajuns la nivelul solului. Mai are un lat de palmă şi iese din fântână.
A declarat Iulian Cristescu, primarul comunei Leu

La Zănoaga se lucrează zi şi noapte

Primarul a mai spus că lucrările durează încă din decembrie, dar acum au fost închiriate utilaje mai mari şi mai perfomante pentru a se putea lucra în condiţii mai bune.

În această perioadă am lucrat cu utilaje închiriate, dar şi cu utilajele din dotare. Se lucrează în paralel la canalele de desecare, iar, ultimele zile, apa a scăzut cu circa 25 centimetri. Noi lucrăm cu utilajul nostru, din decembrie, zi şi noapte, dar este un utilaj mic. A fost nevoie de închirierea unui utilaj mare şi cu forţă, cu ajutorul căruia am decolmatat canalele. La rândul lor, oamenii scot apa din pivniţe cu pompele. Şi în anii 1970, 1972 a fost o situaţie similară, ba chiar de mai mare amploare decât acum. Au fost inundaţii în toată ţara, atunci, şi din cauza ploilor abundente, de la vremea respectivă, au picat şi câteva case. Unii dintre localnici au înţeles atunci şi şi-au astupat pivniţele. Între timp, au intervenit şi ei negativ împotriva naturii, astupând canalele de desecare. O parte dintre ei, nici acum, nu a înţeles situaţia ca să intervină. Stau şi aşteaptă ca autorităţile să facă totul sau cineva să vină să le mai facă anumite lucruri. În aceste zile, cu soare, i-am antrenat, i-am pus la muncă şi le-am demonstrat că împreună putem să facem ceva mai mult. Niciodată nu trebuie să aştepte ca o singură persoană sau o autoritate să vină să le rezolve problema. Fiecare trebuie să se mai şi gospodărească.
A mai spus primarul

ANIF nu îşi face treaba

Sunt foarte nemulţumit, acum, că cei de la ANIF nu s-au ţinut de promisiune. Ei nu-şi rezolvă problema în canalele principale, care încă nu sunt decolmatate, în acest moment, şi îmi este frică de apa pe care o ducem noi în ele să nu se întoarcă înapoi. Promisiunea lor a fost că, de astăzi (n.r. ieri), vor avea utilaje în zonă şi nu sunt. De fapt, nu respectă ordinul prefectului.
A adăugat Iulian Cristescu

Locuitorii din Zănoaga sunt vaccinaţi
download

Despre slasher

Check Also

Sare de lavanda produsa la Calafat – proprietati incredibile

De ce sa folosesti sare de baie cu lavanda (cu ulei esential de lavanda) ? …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: