Home / PUBLICITATE / O tanara de 27 de ani a decedat din cauza gripei in Dolj . Cum sa te aperi de gripa

O tanara de 27 de ani a decedat din cauza gripei in Dolj . Cum sa te aperi de gripa

O tânără în vârstă de 27 de ani din judeţul Dolj a murit după ce a fost diagnosticată cu gripă de tip B. Decesul a fost anunţat la sfârşitul săptămânii de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, după ce în prealabil existenţa virsului gripal fusese confirmată de analizele de laborator efectuate la Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, femeia nu prezenta condiţii medicale preexistente şi nu a fost vaccinată antigripal.

Acesta este primul deces cauzat de gripă în acest sezon, în judeţul Dolj. Medicii au mai diagnosticat, însă, în această perioadă, încă două cazuri de gripă, ambele cu virusul de tip B, confirmate tot prin examen de laborator la Institutul „Cantacuzino Bucureşti”. Este vorba de un caz la grupa de vârstă 2-4 ani şi un altul la grupa 50-64 ani. Pe de altă parte şi numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat (2.141) este mai mare decât s-ar fi aşteptat autorităţile sanitare. Au fost 759 de cazuri de pneumonie şi 1.382 de infecţii ale căilor respiratorii superioare. O parte din cei diagnosticaţi cu aceste probleme de sănătate au avut nevoie chiar de internare în spital, unde au rămas sub supravegherea medicilor pentru a preveni apariţia unor complicaţii de natură să le pună viaţa în pericol. Rata incidenţei în rândul populaţiei a cazurilor de IACRS a fost 199,05 ‰oo, a pneumopatiilor a fost de 109,32‰oo, iar a gripei de 0,14 ‰oo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 13,59%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.

Medicii recomandă respectarea regulilor de igienă

Riscul de a contacta o afecţiune de sezon este cu atât mai mare cu cât condiţiile meteorologice favorizează apariţia acestora, dar şi acutizarea unor afecţiuni cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută mai ales în acest sezon când este favorizată scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor. Potrivit medicilor, cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne respectarea normelor de igienă personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă. Este recomandată, de asemenea, izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave, evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii închise – supraaglomerate, folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei. Foarte important este spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse şi evitarea vizitelor la persoanele bolnave.
La primele semne de boală trebuie anunţat medicul

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare –, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse –, trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.www.cvlpress.rogripa

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Ulei de lavanda produs la Calafat

Uleiul de lavanda poate fi utilizat atat pentru tenul sensibil, uscat si mai ales matur, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − six =

%d blogeri au apreciat: