Home / Monden / Minoră de 14 ani, arestată pentru furturi din magazine

Minoră de 14 ani, arestată pentru furturi din magazine

O minoră din Craiova, acuzată că a comis zeci de furturi în ultimii ani, a fost arestată preventiv marți, la o lună și jumătate după ce a împlinit 14 ani. Minora face parte dintr-un grup de romi care a fost prins de mai multe ori la furat, însă oamenii legii nu au putut face mare lucru, pentru că minorii nu răspund penal înainte de 14 ani.

Polițiștii au reușit luni să o rețină pe minora de 14 ani Florentina M., care le-a dat bătăi de cap serioase în ultimii ani. Aceasta a fost implicată alături de mai mulți minori de etnie romă în zeci de furturi, însă a scăpat de fiecare dată, pentru că, potrivit Codului Penal, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal. Florentina a împlinit 14 ani pe 26 septembrie, iar de atunci, oamenii legii au reușit să strângă probe pentru a cere arestarea acesteia.
Minora a fost reținută luni, fiind suspectată de comiterea a cinci infracțiuni de furt. „Din investigațiile polițiștilor a rezultat faptul că, în perioada octombrie – noiembrie, a săvârșit cinci furturi, toate în municipiul Craiova, prin care s-a produs un prejudiciu de 5.800 de lei, 500 de euro și un telefon mobil. Patru dintre fapte au fost comise în dauna unor societăți comerciale, hoteluri sau restaurante. Minora, profitând de neatenția angajaților, sustrăgea sume importante de bani din casele de marcat sau de pe tejghea“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. De asemenea, oamenii legii au stabilit că aceeași Florentina este autoarea unui furt comis în noaptea de 2 spre 3 noiembrie, dintr-un autoturism parcat pe strada A.I. Cuza. Atunci, minora a furat 500 de euro, 1.000 de lei și un telefon mobil, banii și telefonul fiind recuperate după puțin timp de polițiștii de la Secția 2. Tot luni, suspecta a fost reținută și dusă în arestul IPJ Dolj, iar, marți, Judecătoria Craiova a emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă pentru comiterea a cinci infracțiuni de furt calificat.

Furturi de zeci de mii de lei

Grupul de minori de etnie romă le-a dat bătăi de cap în ultimii ani polițiștilor craioveni. În octombrie 2013, polițiștii de la Secția 2 i-au identificat şi prins pe fraţii Ion şi Viorica A., dar și pe Florentina și Florian M., care comiseseră mai multe furturi din magazine. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că cei patru minori au reuşit să sustragă dintr-o farmacie de pe strada Calea Bucureşti din Craiova suma de 710 lei. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale farmaciei se poate vedea cum minorii acţionează după metoda „distragerii atenţiei“, iar unul dintre ei reuşeşte să intre după tejghea şi ia un plic cu bani pe care îl găseşte într-un sertar. Ulterior, poliţiştii doljeni au stabilit că aceiaşi minori furaseră suma de 6.500 de lei dintr-un magazin de pe strada Lipscani și 3.000 de lei dintr-un magazin alimentar de pe strada A.I. Cuza. Oamenii legii nu au avut ce le face celor patru minori, pentru că, potrivit legii, până la 14 ani, minorii nu răspund penal. În schimb, minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ, iar cei care au împlinit vârsta de 16 ani răspund în fața legii. Poliţiştii i-au dus atunci pe cei patru la Centrul de Primire Minori, de unde au fost însă luaţi de părinţi după câteva ore.
Anul acesta, la începutul lunii septembrie, polițiștii doljeni anunțau că au identificat cinci minori cu vârstele cuprinse între 12 și 14 ani, printre care se aflau și Florentina și Viorica, toți fiind suspectați de comiterea mai multor furturi. Din cercetările polițiștilor s-a stabilit că, din iunie și până în septembrie, profitând de neatenția părților vătămate sau prin distragerea atenției, cei cinci minori au sustras diverse sume de bani din farmacii, magazine, o stație GPL și chiar dintr-o casă de amanet. În total, polițiștii au probat șase infracțiuni de furt, prejudiciul total fiind de aproximativ 26.000 de lei.
Ulterior, Viorica A., care a împlinit 14 ani anul acesta, a fost arestată preventiv pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Mai trebuie spus că, după ce a împlinit 14 ani, Viorica s-a ales cu patru dosare penale, iar pe 16 octombrie a fost condamnată într-unul din dosare la doi ani și jumătate de detenție într-un centru educativ.hoti-farmacie

Despre slasher

Check Also

Temperaturi caniculare și deficit de precipitații în iulie și august

Următoarele trei luni vor aduce un regim termic călduros, cu valori termice peste mediile climatologice …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: