Home / Local / Legenda Palatului Calafat, reşedinta de odinioară a familiei Marincu

Legenda Palatului Calafat, reşedinta de odinioară a familiei Marincu

Palatul Marincu din Calafat a fost ridicat la începutul secolulul 20 şi a fost realizat în stilul necolasic francez cu accente de baroc şi rococo. Fastuoasa clădire a fost pusă pe picioare de Ştefan Marincu, fostul edil al oraşului, dar şi cel care a înfiinţat prima bancă în localitate.

Palatul Marincu a fost construit de Ştefan Marincu şi soţia sa, în memoria fiicei lor care a murit la vârsat de 13 ani, răpusă de tuberculoză. Fostul edil al oraşului Calafat era un om foarte bogat cu studii la Viena şi Braşov. S-a căsătorit cu Maria, fata unui moşier din localitatea Maglavit, iar împreună au avut două fete. Olga a murit la doar un an de meningită, iar Mărioara la 13 ani.

Fastuasa clădire din Calafat are 50 de încăperi şi o suprafaţă de 8333 m.p., iar investiţia s-a ridicat în perioada respectivă la un million de lei în monede de aur. În testament, Ştefan Marincu şi-a exprimat dorinţa ca reşedinţa familiei să treacă, după moartea soţiei, în patrimoniul oraşului Calafat. „Palatul a fost ridicat în memoria fetiţei de 13 ani, răpusă de tuberculoză, boala epocii în Calafat, dar şi în satele învecinate. Mărioara era un copil frumos, inteligent şi dotat pentru muzică. La vârsta de 4 ani a luat lecţii de pian şi a studiat cu profeosori din străinătate. La 7 august 1900 a murit la Glion, cantonul Wad din Elveţia, într-un sanatoriu de tuberculoşi“, a povestit Maria Stoian, din Calafat

Transformat în şcoală de fete Palatul Marincu a fost transformat în anul 1926 conform dorinţei lui Ştefan Marincu în şcoală de fete cu internat. S-a numit „Sfânta Maria“, în memoria fetiţei pe care o chema Marioara. De-a lungul timpului a funcţionat şi o şcoală de meserii, unde tinerele învăţau să coasă, să ţese şi să brodeze. Palatul din Calafat a fost gazdă şi pentru Sfatul Popular Raional, dar a fost şi Casa Pionierilor. Clădirea a fost restaurată în perioada 2001-2003.

646x404

Despre slasher

Check Also

Alina Bica – legaturi periculoase in zona Calafat !

Fostul sef al DIICOT , protejata a fostului presedinte Traian Basescu si prietena a Elenei …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: