Home / Monden / La multi ani de Sf. Ioan . Ce trebuie sa faci in aceasta zi

La multi ani de Sf. Ioan . Ce trebuie sa faci in aceasta zi

Pe 7 ianuarie, credincioșii sărbătoresc ziua Sfântului Ioan (Ziua sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Inaintemergatorul Domnului”). Potrivit MAI, circa două milioane de români poartă numele Sfântului Ion şi îşi serbează onomatisca pe 7 ianuarie.
– Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa.

– Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii.

– Potrivit tradiției, cine nu se veseleşte în Ziua Sf. Ioan va fi trist tot anul.

– În unele zone există obiceiul „Iordanitului”. Tinerii stropesc cu aghiasmă luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la sluja de Sf. Ioan. „Iordanitii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

– Ziua de Sf. Ioan este considerată şi „Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.

– Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sărbătoreşte Crăciunul.

– După Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. In popor s-a mai pastrat obiceiul stropirii cu agheasma pentru ca bolile sa fie tinute la distanta tot anul in curs.

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

FOTO. Parcul „Hanul Doctorului”, redat craiovenilor. Reamenajarea s-a încheiat, urmând un parc de aventură și restaurante

Parcul „Hanul Doctorului” a fost inaugurat, joi, lucrările de reamenajare demarate în primăvara acestui fiind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − nine =

%d blogeri au apreciat: