Home / Politica / Iohannis respinge legea care acorda parlamentarilor pensii speciale

Iohannis respinge legea care acorda parlamentarilor pensii speciale

Preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea legii care acorda pensii speciale parlamentarilor, motivând solicitarea sa prin ”caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii”, dar şi prin faptul că ”acest drept ar urma să se acord tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate.
Klaus Iohannis nu a promulgat completarea legii 96/2006 prin care se acorda pensii speciale parlamentarilor, ci a decis să retrimită legea la reexaminarea. Decizia sa vine în contextul scandalului purtat între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni pe tema majorării indemnizaţiei demnitarilor.

”Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate. Similitudinea între parlamentari şi magistraţi, invocată de legiuitor, este forţată, întrucât aceştia din urmă constituie un corp de profesionişti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere. Această raţiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relaţie cu alegătorii pe care, în mod liber şi acceptând rigorile demnităţii publice, aleg să îi reprezinte”, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele susţine că indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă parlamentarilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept.

”Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale. În plus, pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă urmează a se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. În lipsa precizării caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat, se poate deduce că legiuitorul recompensează activitatea sporadică, inclusiv desfăşurarea acesteia în mandate diferite, cu singura condiţie a însumării a 6 luni, fie chiar şi neconsecutive. În raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilită de art. 63 alin. (1) din Constituţie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu şi în contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, susţine preşedintele.

Parlamentul a decis acordarea unei pensii speciale pentru parlamentari în funcţie de numărul de mandate. iohannis1

Despre slasher

Check Also

PNL Dolj a mai pierdut un vicepreşedinte şi un primar

Unul din cei opt vicepreşedinţi ai PNL Dolj, aleşi în primăvara acestui an, Adinel Ilinca, …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: