Home / Actualitate / Fostul liberal Bogdan Olteanu retinut pentru o mita de 2 milioane de euro

Fostul liberal Bogdan Olteanu retinut pentru o mita de 2 milioane de euro

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, a fost reținut de DNA în noaptea de joi spre vineri, pentru trafic de influență, spun surse judiciare. Vineri, va fi prezentat în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru un mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile.

În 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților și lider PNL, ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediar, suma cash de 2.000.000 euro.

Pentru această sumă, Olteanu ar fi făcut trafic de influență la premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu (acum, președinte al Senatului) pentru numirea lui Liviu Mihai pe funcția de guvernator al Deltei Dunării. Mihaiu ar fi fost atunci apropiat de omul de afaceri. Acesta a fost numit pe funcția de guvernator al Deltei de către premierul Tăriceanu. Sorin Ovidiu Vîntu ar fi avut interese economice în Delta Dunării, unde s-ar afla majoritatea proprietăților sale importante.

Se pare că intermediarul prin care Vîntu i-ar fi trimis lui Bogdan Olteanu suma de 2.000.000 de euro ar fi recunoscut fapta la DNA. Surse judiciare afirmă că un milion de euro i-ar fi rămas lui Olteanu, celălalt milion i-ar fi fost destinat lui Tăriceanu. De asemenea, pentru numirea lui Mihaiu pe funcție, Vîntu le-a promis și sprijin în campania electorală prin trustul media pe care îl deținea. În noiembrie 2008 au avut loc alegeri parlamentare.

Sursele României libere spun că Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în fața procurorilor anticorupție că Sorin Ovidiu Vîntu i-a cerut sprijin pentru numirea lui Mihaiu; a recunoscut faptul că s-a dus în Delta Dunării, la imobilul lui Vîntu, unde au discutat despre numirea lui Mihaiu, însă NU a recunoscut că a primit cele 2.000.000 de euro.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat și el, joi, la DNA, unde ar fi formulat denunț împotriva lui Olteanu și Tăriceanu. În dosar ar exista și un alt denunț. Vîntu ar fi și el inculpat pentru cumpărare de influență. DNA nu confirmă inculparea lui Vîntu.

Călin Popescu Tăriceanu nu poate fi urmărit penal deoarece beneficiază de imunitate în baza Legii răspunderii ministeriale. Numirea guvernatorului Deltei Dunării este făcută doar de către premierul țării. Urmărirea penală a lui Tăriceanu poate fi începută doar în urma votului majoritar al Senatului, unde acum este președinte.

====

Sorin Ovidiu Vîntu a dat declarații, ieri, la DNA, într-un nou dosar penal, în care se investighează infracțiunea de cumpărare de influență de la un politician, căruia i s-ar fi promis un milion de euro, spun surse judiciare.

Faptele ar fi fost comise în 2008, iar politicianul implicat ar fi actualul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care la data săvârșirii faptei era premierul României.

Sursele noastre spun că, inițial, SOV ar fi depus la DNA un memoriu în legătură cu infracțiunea de cumpărare de influență, iar pentru a da lămuri asupra infracțiunii, procurorii l-au adus cu duba de la penitenciar, unde execută o sentinţă pe care a primit-o săptămâna trecută.

La același dosar ar mai exista un denunț, dar DNA nu a confirmat nici una dintre informații.

Practic, e faza de început a instrumentării unui dosar penal, iar procedura interzice procurorilor să dea detalii până ce făptuitorii nu sunt anunțați că s-a început urmărirea penală față de ei.

Ce ar fi susținut Vîntu

Sorin Ovidiu Vântu ar fi susţinut, în faţa procurorilor anticorupţie, că ar fi dat detalii despre împrejurările în care ar fi cumpărat influență de la Călin Popescu Tăriceanu, potrivit informațiilor vehiculate în spațiul public, prin intermediul lui Bogdan Olteanu, actual viceguvernator al Băncii Naționale a României, fost președinte al Camerei Deputaților la data săvârșirii faptelor investigate. Milionul de euro ar fi fost pentru ca premierul de atunci să-l numească pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Jurnalistul a ocupat această funcţie între septembrie 2008 şi februarie 2009, dar după schimbarea guvernului Tăriceanu a fost revocat din funcție.

Ce susține Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că acuzaţiile lansate pe piaţă, pe seama prezenţei lui SOV la DNA, sunt simple zvonuri. “Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat în­tr-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc. să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările. Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci când era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului și din politică. N-a reușit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupție“, a precizat al doilea om în stat.

Bogdan Olteanu, despre care s-a speculat că ar fi fost intermediarul tranzacţiei, nu a putut fi contactat. Secretara Băncii Naţionale a României ne-a promis că îi va transmite solicitarea de a ne lămuri în legătură cu numele său vehiculat într-un dosar penal.

Explicaţii

Jurnalistul Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării, a precizat pe pagina sa de Facebook următoarele:

„1. Mă bucur că am fost guvernatorul D(eltei) D(unării) timp de aproape cinci luni (2008-2009) și că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbansim și construcţii în DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor.

2. NU am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator.

3. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaţilor la mână.

4. Dacă e să intrăm în alt registru, sunt «onorat că transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai DD (mă iertaţi 🙂 ), a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel..

5. Nimeni dintre cei implicaţi în acest scandal «sud-american» NU m-a sunat vreodată să-mi ceară ceva! Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus Guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul.

6. Justiţia să-și facă (toată) datoria!“

Condamnările Sorin Ovidiu Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la data de 22 iulie 2016 la șase ani și două luni închisoare pentru devalizarea Petromservice. Vîntu mai are două condamnări definitive, una în dosarul privind șantajarea lui Sebastian Ghiță, alta în cel privind favorizarea condamnatului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani în dosarul FNI, ambele executate deja.

De asemenea, mai are o condamnare de șase ani și patru luni închisoare, în fond, în dosarul devalizării Fondului Național de Investiții.Bogdan+Olteanu%2C+re%C8%9Binut+de+DNA.+Mita%3A+2+milioane+de+euro+%C8%99i+sprijin+electoral%21_506708

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Dulcețurile și murăturile pregătite în comuna Desa, produse tradiționale atestate

Murăturile, compotul sau dulcețurile pregătite în comuna Desa, de către cei care fac parte din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 11 =

%d blogeri au apreciat: