Home / Actualitate / De ce nu avem investitii private importante la Calafat – Crudul Adevar

De ce nu avem investitii private importante la Calafat – Crudul Adevar

Lipsa dezvoltarii economice si implicit lipsa locurilor de munca este principala problema a municipiului Calafat rezultata din toate sondajele de opinie realizate de diverse partide , asociatii sau ONG-uri . De ce se intampla lucrul asta avand in vedere ca dea lungul timpului ni s-au prezentat numeroase avantaje provenite mai mult din patriotismul local decat din realitatile economice . A fost acuzat factorul politic , au fost acuzati primarii , consiliile locale dea lungul vremii . Nimic mai fals sau macar in mare masura fals .

Principala problema este lipsa gazelor . In abesenta acestora este aproape imposibil sa ai activitate industriala consistenta deoarece nu exista substitut mai ieftin pentru acestea . Singura speranta este proiectul Consiliului Judetean Dolj care impinge gazele catre sudul judetului cu toate fortele .  Este vorba insa despre implicatii extrem de adanci dincolo de puterea Consiliului Judetean . Vestea buna este ca in aproximativ 3-4 ani avem sansa sa ajunga gazele la Calafat multumita Consiliului judetean .

Un alt motiv este ca suntem capat de linie . Daca privim cu atentie vedem numerosi producatori cum isi dezvolta capacitatile de productie intre doua mari orase . Este cazul producatorilor de subansamble auto care sunt amplasati intre Craiova si Pitesti si astfel pot aproviziona ambele fabrici de masini , atat pe cea din Creaiova cat si pe cea din Pitesti . Lipsa infrastructurii nu este o problema reala deoarece drumurile Calafat- Turnu Severin si Calafat – Craiova sunt in ordine , unul modernizat iar celalat aproape finalizat  .

Podul s-a dovedit asa cum ne avertzau specialistii doar un punct de tranzit care nu ne va aduce beneficii economice locale . De asemenea portul despre care se visa ca ar aduce importante beneficii este aproape inutilizabil o mare parte a anului din cauza debitului Dunarii iar de exemplu transportul marfurilor in containere este imposibil pe toata durata anului ..

Lipsa unui parc industrial de asemenea este o problema importanta . In 2012 s-a incercat un parteneriat cu fabrica de zahar pentru realizarea unui asemenea parc blocat in hatisul administrativ al unuor probleme legate de o situatie imobiliara . Din pacate realizarea acestuia in sistem greenfield ar dura foarte mult si este improbabila gasirea unui teren care sa dispuna de facilitatile necesare pe suprafata ceruta de lege . In acelasi timp platformele fostelor fabrici calafetene care dispun de utilitati se afla in administrarea unor privati ce par interesati se pare doar de gasirea unor cumparatori si nu de dezvoltarea acestora .

In acelasi timp lipsa locurilor de munca a facut ca toata populatia activa sa migreze spre piete mai ofertante din acest punct de vedere , in special in Occident , iar aparitia chiar a unui investitor mic il va face sa se loveasca de un deficit al fortei de munca tinere .

Probabil insa ca situatia va incepe sa se schimbe in momentul in care va ajun prima conducta cu gaz la Calafat . Pana atunci ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca orasul nostru nu este o zona prielnica pentru investitii .

Daca exista cineva care sa reuseasca o sensibila dezvoltare a orasului sunt oamenii deafaceri locali care trebuie sprijiniti in permanenta si incurajati sa isi reinvesteasca profiturile tot in Calafat .

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Poiana Mare, bazin legumicol consacrat

Legumicultorii din Poiana Mare, renumiţi la nivelul Doljului, n-au încheiat încă de livrat întreaga producţie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 17 =

%d blogeri au apreciat: