Home / Monden / Cultură Divan Film Festival se va deschide, sâmbătă, la Craiova si va continua la Cetate

Cultură Divan Film Festival se va deschide, sâmbătă, la Craiova si va continua la Cetate

Divan Film Festival – unicul festival de film şi artă culinară balcanică – se va deschide în acest weekend la Craiova, cu proiecţii şi un concert susţinut de Maria Răducanu, una dintre cele mai apreciate artiste din România. Evenimentele de sâmbătă şi duminică, 20 şi 21 august, se vor desfăşura în Centrul Vechi şi la Cinema Inspire (Mercur Center), accesul publicului fiind liber. În cazul în care va ploua, proiecţiile din aer liber vor fi găzduite de Teatrul „Colibri” (Calea Bucureşti nr. 56). Cea de-a VII-a ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară – a cărei temă este „Poveşti urbane din Balcani” – va continua apoi în Portul Cultural Cetate, programul cuprinzând 10 filme de lungmetraj (printre care animaţia „Zarafa” şi filmul pentru copii „Dumbrava minunată”), 26 de scurtmetraje balcanice şi 3 filme de mediumetraj („Marilena de la P7”, „Ecaterina Teodoroiu” şi „Bucureşti”), concerte, masterclass-uri, demonstraţii de gastronomie şi un simpozion internaţional.

Sâmbătă, 20 august, programul va începe la ora 11.00 cu un calup de scurtmetraje balcanice la Cinema Inspire, primul multiplex din Craiova, dotat cu şase săli de cinema integral digitale. Printre ele se numără „O noapte în Tokoriki” (regia: Roxana Stroe, 2016) – recent premiat la festivalul de la Berlin şi TIFF, un film despre aniversarea unei adolescente într-o discotecă rurală pe ritmuri arhicunoscute nouăzeciste, „Oase pentru Otto” (regia: Matei-Lucaci Grunberg, 2016) – o comedie amară amplasată noaptea, la marginea civilizaţiei, unde două prostituate diferite visează cu ochii deschişi, şi „Fiţi fericiţi! E un ordin” (regia: Sinan Cetin, 2008) – o parodie plină de umor despre clasa politică din Turcia.

Avanpremieră naţională cu filmul câştigător al Trofeului Ursul de Argint la Berlinale 2016

„Bal-can-can” (regia: Darko Mitrevski, 2005), o comedie neagră plină de aventuri şi suspans care ne poartă prin lumea interlopă din Balcani în căutarea cadavrului soacrei unui dezertor din armata macedoneană, va fi proiectat de la ora 17.00, tot la Cinema Inspire. La ora 20.00, în Centrul Vechi al Craiovei va avea loc deschiderea oficială a Divan Film Festival, urmată de un concert susţinut de Maria Răducanu – una dintre cele mai apreciate artiste din România, care combină fado-ul cu jazz-ul şi muzica tradiţională românească.

„Moarte în Sarajevo” / „Death in Sarajevo” (Serbia, 2016), filmul câştigător al Trofeului Ursul de Argint şi al Premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, va rula în avanpremieră naţională în deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Divan Film Festival. Potrivit organizatorilor evenimentului, proiecţia va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, sâmbătă, 20 august, de la ora 21.30, filmul urmând a fi reluat şi în programul din Portul Cultural Cetate. «Cu „Moarte în Sarajevo”, celebrul regizor bosniac deţinător al unui Oscar, Denis Tanovic, prezintă o alegorie a Europei contemporane prin intermediul poveştii Hotelului Europa, un loc plin de anarhişti, politruci, cartofori, muncitori, demnitari şi multe alte personaje ale societăţii moderne. La baza scenariului se află una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Levy», se menţionează într-un comunicat de presă.

Duminică – două proiecţii la Cinema Inspire şi alta în Centrul Vechi

Duminică, 21 august, de la ora 11.00, la Cinema Inspire va rula animaţia „Zarafa”, un film pentru copii, care spune povestea reală a primei girafe a Franţei şi a călătoriei sale pline de peripeţii, cu balonul, din Egipt până la grădina zoologică din Paris. Documentarul regizorului german de origine turcă Fatih Akin, „Vedere de pe pod: Sunetul Istanbulului” / „Crossing the Brigde: The Sound of Istanbul” (Turcia, 2005), care ne poartă într-o colorată călătorie muzicală a oraşului situat pe două continente, va fi proiectat, de asemenea, de la ora 17.00, la Cinema Inspire. De la muzică tradiţională la rock contemporan şi melodiile Madonnei, „Sunetul Istanbulului” e un melanj complex şi fermecător. Seara se va încheia cu proiecţia filmului „Parada”, care va începe la ora 21.30, în Centrul Vechi. Filmul abordează într-o cheie comică problema homofobiei balcanice: nişte veterani de război din Balcani ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.

Portul Cultural Cetate: Masterclass-uri şi un simpozion internaţional cu invitaţi din peste zece ţări

Din 22 august, Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va continua în Portul Cultural Cetate, din comuna doljeană Cetate, până duminică, 28 august, cu filme, concerte şi demonstraţii culinare. Primul eveniment va avea loc chiar luni, de la ora 19.00: un concert susţinut de Marius Mihalache – muzicianul care a reuşit să dea unui instrument tradiţional balcanic (ţambalul) valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice şi jazzului.

Pe parcursul celor şapte zile, aici se vor mai desfăşura două masterclass-uri – „Critica de film în era digitală” şi „Înăuntrul camerei de montaj”, susţinute de criticul de film Dana Duma, respectiv de Aleksandra Milovanovic, asistent universitar la Universitatea de Arte din Belgrad. De asemenea, va avea loc a IV-a ediţie a Simpozionului internaţional, cu tema „Viaţa urbană din Balcani”, la care şi-au anunţat participarea critici de cinema şi profesori universitari din Serbia, Bulgaria, Albania, Italia, Marea Britanie, Croaţia, Grecia, Turcia, China, România ş.a. Cea de-a VII-a ediţie a festivalului va fi prezentată de actriţa de teatru Aida Economu, împreună Adrian Teleşpan, fost producător TV şi autor al romanului „Cimitirul”.

În această perioadă, camparea în Portul Cultural Cetate va fi gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrieri – pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

***

Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutului Cultural Român (ICR) şi Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Divan – afis latDivan – O noapte in Tokoriki ADivan – Moarte in Sarajevo ADivan – Oase pentru Otto ADivan – Parada A

Despre slasher

Check Also

Plaja Bascov a devenit neancapatoare in fiecare weekend

De ani de zile plaja de la Bascov a devenit o atractie nu numai pentru …

Lasă un răspuns

Or wait 5 seconds
%d blogeri au apreciat: