Home / Monden / Ce este Halloween-ul? Istoria sarbatorii de Halloween !

Ce este Halloween-ul? Istoria sarbatorii de Halloween !

Sarbatoarea de Halloween, este a doua mare sarbatoare comerciala, imediat dupa Craciun, celebrata in special in tarile unde predomina crestinismul occidental, insa datorita popularitatii sale a inceput a fi adoptata in multe tari ale mapamondului.

Halloween-ul este sarbatorit pe data de 31 Octombrie.

Sarbatoarea de Halloween isi trage radacinile inca din vremuri indepartate, in perioade pre-crestine, la vechii celti, un popor mistic si razboinic totodata, populatie care a inspaimantat intreaga lume antica.

Vechii celti sarbatoreau asa numitul „Samhain”, eveniment ce marca sfarsitul anului calendaristic celt, un fel de „Revelion” pagan. Potrivit credintelor acestora, in noaptea de Samhain, hotarele dintre lumea vazuta si ce a spiritelor era atat de firava incat acestea (spiritele) umblau nestingherite pe Pamant. Pentru a alunga spiritele rele si a imbuna zeii, celtii lasau pe prispa caselor in care locuiau diverse bunuri si mancare.

ritualul-Samhain

Samhainofobie – Frica de Halloween

 

Facand referire la Samhain, avem si asa zisa „samhainofobie” care se defineste a fi frica, teama fata de sarbatoarea de Halloween.

Samhainofobia–frica-de-halloween

Halloween sarbatoare pagana, celebrata de crestini

Ca multe alte religii, crestinismul a „imprumutat” o serie de elemente de cult, de la vechile religii pagane de pe teritorile unde s-a suprapus cu acestea.

Se pare ca in timpul papei Bonifaciu al 7-lea existau atat de multi sfinti incat era aproape imposibil, sa i se aloce fiecaruia o zi pentru a fi celebrat. Din motive de „chiverniseala religioasa” a fost introdusa „Ziua tuturor sfiintilor”, „All Saint’s Day”. De aici a migrat si „All Hallows Eve” si ulterior Halloween, sarbatoarea consacrata din zilele noastre.

Pacaleala sau dulciuri? Trick or Treat

Obiceiul celtic de a lasa bunatati la intrarea caselor pentru a astampara spiritele a fost transformata in timpul crestinismului medieval european in obiceiul denumit „souling”, ce consta ca in timpul sarbatorii de „All Saints Day „, oamenii saraci mergeau din usa in usa pentru a colecta „prajituri ale sufletului” ( prajituri ce aveau rolul de a potoli foamea sufletelor plecate).

Sarbatoarea de Halloween in prezent

costume-de-halloween

In prezent sarbatoarea de Halloween este o adevarata frenezie. Startul este dat de catre America si Canada insa sarbatoarea este celebrata si in tarile Scandinave, Germania, Anglia, Australia si in multe alte locuri.

Festivaluri, carnavale suite de oameni si copii costumati colinda strazile in cautare de dulciuri, farse si voie buna incingand atmosfera placuta a petrecerii. Si locurile care se cred a fi „batuite” de spirite malefice sunt la mare cautare.

Dovleacul de Halloween

Celebrul dovleac sculptat in pragul sarbatorii de Halloween este de departe elementul principal al acestui eveniment. Dintr-un anumit aspect dovleacul a fost introdus pe substratul originii agraree a evenimentului in sine iar pe de alta parte obiceiul de a sculpta dovleci in care sunt introduse lumanari aprinse „re-invie” o legenda populara irlandeza precum Jack, a reusit sa pacaleasca diavolii si moartea.

Drept pedeapsa divina a fost osandit ca sufletul lui sa cutreiere pamantul noaptea. Ca o ironie a sortii Jack primeste in dar de la diavol un dovleac pe post de felinar in care este pus jar incins. Se spune ca si acum sufletul lui Jack rataceste noaptile, luminandu-si cararile cu felinarul grotesc (Jack-o’-lantern).

cum-iti-petreci-halloween-ul

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

FOTO. Parcul „Hanul Doctorului”, redat craiovenilor. Reamenajarea s-a încheiat, urmând un parc de aventură și restaurante

Parcul „Hanul Doctorului” a fost inaugurat, joi, lucrările de reamenajare demarate în primăvara acestui fiind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − nine =

%d blogeri au apreciat: