Home / Politica / CDR 2000-PNL 2016

CDR 2000-PNL 2016

Mai țineți minte anii 2000? Convenția Democrată pierduse alegerile locale. După o guvernare execrabilă, după retragerea lui Emil Constantinescu, la nivelul Convenției se instalase panica. PNȚCD principalul partid în jurul căruia se constituise Convenția era măcinat de certuri interne. Pierderea alegerilor locale a aruncat în vrie Convenția. Nu mai gandea nimeni limpede. PNL a reușit atunci să iasă din această coaliție și să candideze pe picioarele lui. A fost o mișcare bună gândită de Valeriu Stoica. Liberalii au trecut pragul și au devenit partid parlamentar. PNȚCD s-a hotărât să continue sub brandul CDR. Astfel, s-a ajuns la o formulă politică care cuprindea următoarele forțe: Partidul Național Țărănesc — Creștin Democrat, Uniunea Forțelor de Dreapta, Alianța Națională Creștin Democrată, Federația Ecologistă Română și Partidul Moldovenilor sub denumirea de ”Convenția Democrat Română 2000”.

PNȚCD a fost inițiatorul acestei formule, dar nu a luat în calcul faptul că pragul electoral pentru o alianță era de 8%. Rezultatul în alegeri al Convenției a fost de 5%. O mișcare politică proastă care a dus practic la dispariția PNȚCD. Deși presa vremii vorbea de riscurile acestei construcții, liderii politici ai țărăniștilor au ignorat aceste semnale. Cuprinși de panica, fără a mai avea un pic de rațiune, cu un partid în vrie, liderii PNȚCD au ales să meargă sub o formulă politică total neadecvată compusă din partide mici fără relevanță electorală.

E greu să faci o paralelă între CDR 2000 și PNL 2016. Există însă elemente comune. Panica, lipsa liderilor cu viziune,lipsa soluțiilor reale. Toate acestea se văd acum, când PNL a decis să intre într-o alianță/fuziune cu UNPR. Pare că în curtea Modroganiului nu a mai rămas nimeni cu mintea limpede.

Nu știm încă ce calcul stă în spatele aceste mișcări. Putem specula doar. Probabil, o minte luminată a spus că astfel se va întări partidul la nivel local, se vor putea face alianțe în mai multe orașe și astfel se va putea prelua puterea la nivel local. Poate, este un joc pentru consolidarea forței parlamentare în vederea preluării guvernări.

Desigur, PNL va trece pragul parlamentar. Nu va avea soarta PNȚCD, dar după ce un an de zile a încercat să pară partidul care se reformează, într-o singură zi a aruncat totul în aer. PNL rămâne fără identitate, prins la mijloc între un PSD care are un electorat propriu pentru care nu contează arestările, corupția și nevoia unei ”alte clase politice” și USB (USR) care joacă pe mesajul înoirii clasei politice, spunând tot timpul PSD-PNL aceeași mizerie.

PNL 2016 nu are un Valeriu Stoica. Sau îl are, dar nu îl bagă în seamă. Are în schimb doi lideri care vor să își conserve poziția lor cu orice preț. Probabil, asocierea/fuziunea cu UNPR va fi vândută în interiorul partidului ca o mare mișcare politică.

P.S ar fi de râsul curcilor dacă UNPR nu va finaliza aceste discuții și se va întoarce în alianța cu PSD și la viitoarele alegeri parlamentare. Liberalii ar vedea pe pielea lor puterea proverbului și f…., și cu banii luați.

media-145493516873814100

Despre slasher

Check Also

OFSD Calafat a dovedit ca se pricepe si la politica si la bucatarie

Azi cateva dintre reprezentantele organizatiei de femei a PSD Calafat au participat la Baile Herculane …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: