Home / Monden / Cateva dintre minunile mai putin cunoscute ale Romaniei

Cateva dintre minunile mai putin cunoscute ale Romaniei

10. Castelul Bethlen din Arcalia
Biserica Gurasada

In primul rand sa va zic unde e. Ca si Densusul, este tot in Tara Hategului, in judetul Hunedoara, la vreo 30 km de Deva, nu foarte departe de capitalele Daciei libere si Daciei Romane, leaganul poporului roman. Satul Gurasada este mentionat pentru prima oara in 1292, dar biserica ortodoxa este probabil mai veche cu cel putin cateva decenii. Este o biserica relativ ciudata din punct de vedere arhitectonic pentru ca are doua turnuri, dovada ca a fost ridicata in etape succesive, iar gusturile arhitectonice ale ctitorilor se vor mai fi schimbat.

De departe vi se va parea ca e o cetate. E adevarat, ca si in cazul bisericilor sasesti, si in Hateg bisericile au fost construite ca adevarate cetatui, cu ziduri de aparare, iar urmele fortificatiilor de la Gurasada pot fi vazute in stadiu de ruina.

7. Biserica Gurasada

Castelul Károlyi din Carei, judetul Satu Mare

8. Castelul Karolyi din Carei

Despre Carei, am auzit – a fost ultimul oras romanesc eliberat in 1944 de sub ocupatia maghiara, in ziua de 25 octombrie, care de atunci se sarbatoreste ca Zi a Armatei Romaniei. Ce nu se prea stie este ca 25 octombrie este ziua de nastere a Regelui Mihai si armata a luat o pauza de 1-2 zile pentru a putea elibera ultimul oras ardelenesc exact de ziua regelui… se intampla si in perioada monarhiei :).

Daca nu ar fi existat acest eveniment, poate putini ar fi auzit de Carei, un orasel agricol unde industria nu a ajuns decat prin anii 1960. Dar in acest oras unde traiesc cam jumatate romani si jumatate maghiari se afla o capodopera arhitectonica – Castelul Károlyi.

Castelul a fost construit, in 1482, cu aprobarea regelui Matei Corvin, de catre Károly Lászlo, dar o suta de ani mai tarziu, urmasul sau Károly Mihály a hotarat intarirea palatului cu ziduri de cetate pentru a rezista turcilor. Dupa ce habsburgii au preluat Ardealul si pericolul unui razboi a fost indepartat, un alt grof din familia Károly a decis sa transforme fortareata militara intr-un palat elegant, de placere. Zidurile de aparare au fost demolate, santurile astupate, iar cladirea a fost refacuta intr-un stil baroc cu un parc cu plante rare si manej cu cai scumpi. Pana la urma, o parte din santul de aparare a fost refacut cu scop estetic. Pe la sfarsitul secolului 19, proprietarii, indragostiti de gotic, au mai adaugat elemente neogotice, asa ca, astazi, Palatul din Carei este un mix baroco-gotic… dar, uitandu-ma prin poze, nu pot sa spun ca arata rau, dimpotriva!

Planul inclinat – Covasna

9. Planul Inclinat Covasna

Ei bine, chiar ca nu am auzit niciodata de Planul Inclinat din Covasna. E drept, eu sunt cam atehnic, dar orisicat… Ei bine, Covasna gazduieste un monument tehnic unic in Europa, construit, in 1886, de inginerul Emil Lux. Aceasta lucrare inginereasca foloseste gravitatia pamantului pentru a transporta vagoanele pline cu lemn pe o panta, fara a folosi vreo alta sursa de energie. Daca inginerul Lux ar fi trait pana azi, poate nu se mai imbogateau baietii destepti din energie, dar cu o moarte toti suntem datori. Sincer, nu pot sa va explic cum functioneaza acest plan inclinat, cel mai bine va explica site-ul Ropedia, dar, din cate am citit, locul mi se pare o minune a ingineriei.

Planul inclinat a fost folosit in special pentru transportul de lemn, nu si de persoane, ca era cam periculos, iar in ultima lui perioada de folosire transportul de persoane a fost strict interzis. In 1995, in urma defrisarii masive a zonei de catre niste baieti destepti din UDMR, au avut loc alunecari catastrofale de teren care au afectat partial “planul inclinat”, fara sa-l distruga insa. Au avut loc cateva tentative de refacere, dar in acest moment, desi planul inclinat nu functioneaza, poate fi vizitat cu o mocanita care leaga ocazional orasul Covasna de Subsiclau unde se afla planul inclinat.

imperatortravel.ro

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

FOTO. Parcul „Hanul Doctorului”, redat craiovenilor. Reamenajarea s-a încheiat, urmând un parc de aventură și restaurante

Parcul „Hanul Doctorului” a fost inaugurat, joi, lucrările de reamenajare demarate în primăvara acestui fiind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =

%d blogeri au apreciat: