Home / Actualitate / Calafatul partener strategic intr-un important proiect transnational pe fonduri europene privind dezvoltarea turistica

Calafatul partener strategic intr-un important proiect transnational pe fonduri europene privind dezvoltarea turistica

A inceput dezvoltarea culturală urbană comună a Dunării!
Conferința proiectului inter-regional „DANUrB” –Brandul urban DANUrB, finanțat de Programul Interreg Transnational Dunărea 2014-2020, a avut loc la Budapesta in data de 15-17 februarie 2017, a mai mult de 150 de reprezentanți din 7 țări dunărene.
Municipalitatea Calafat este parte in cadrul Proiectului Transnational Dunarean ‘DANUrB’ ca Partener Strategic Asociat, contribuind la dezvoltarea culturala, turistica si de durata a localitatii si crearea unui brand comun si a unei harti interactive comune a tuturor localitatilor aflate pe ambele maluri de-a lungul Dunarii- incepand cu orasul Krems din Austria pana in Delta Dunarii in Romania.
„DANUrB” este un proiect internațional, cu scopul de a construi rețele regionale prin turism și educație pentru a consolida identitatea culturala si solidaritatea de-a lungul Dunarii. Unul dintre cele mai importante obiective este crearea unui brand comun prin promovarea legăturilor culturale transnaționale între așezările de-a lungul Dunării, și prin explorarea capitalului cultural neutilizat sau ascuns și social pentru o revenire economică și culturală mai bună.
Principalul obiectiv al proiectului este de a crea o rețea cuprinzătoare spațio-culturala, o „Promenada Culturala Danubiana” care leagă toate comunitățile de-a lungul râului, unificarea acestora într-un singur brand turistic de destinație, oferind trasee tematice și posibilități de dezvoltare care pot crește numărul de vizitatori și poate prelungi stationarea lor în regiune. DANUrB își propune să descopere patrimoniul cultural insuficient folosit și a resurselor (patrimoniul industrial, moștenirea trecutului comunist, fortificații, urme de comerț, tradiții cultural vii) în localități traversate de Dunăre. Cercetarea își propune să asocieze toate resursele culturale și toate tipologiile posibile ale mediului construit în căutarea posibilității de valorificare. Output-urile ca strategie și Proiectele pilot au o promisiune de a aduce un acces mai bun la cultură pentru localnici și beneficii economice mai bune, bazate pe un interes sporit de vizitatori. Un alt scop al tururilor ca output-uri este de a face accesibilă cultura neexplorata a orașelor mici de-a lungul râului, creșterea atractivității și competitivității acestora cu orașele învecinate mari.

Pe parcursul colaborarii:
1) cercetarea spatial culturală și de patrimoniu, realizat prin mai multe workshop-uri internaționale (cercetători, experți, studenți, comunități) și studii locale vor furniza date concrete de situații particulare;
2) „Strategia DANUrB” va fi scrisa pentru a formula planul de actiune strategic spațial-cultural
3) Promenada Culturala Danubiana va deveni o platformă de rețea culturală și dezvoltarea urbană în comun;
4) Aplicația pe telefonul mobil „ghidul de buzunar” va conecta toate datele culturale și de patrimoniu în tururi virtuale speciale, care pot fi utilizate de turiști din întreaga lume, printr-o simpla descarcare gratis pe telefonul mobil;
5) Activitate pilot cu expoziții, festivaluri, discuții libere și instalațiile vor fi efectuate în orașele de-a lungul fluviului pentru a arata si testa conexiuni practice a comunitatilor dunarene si implementarea rezultatelor proiectului.!

Proiectul DANUrB este dezvoltat de către liderul de proiect -. Budapesta Universitatea de Tehnologie și Economie (BME), ■ una dintre cele mai importante instituției de învățământ în Ungaria, cât și în Europa. 7 universități, 6 institute naționale de cercetare si ONG-uri socio-culturale, 8 întreprinderi turistice și organizații non-profit, 18 municipalități regionale și locale din 7 țări lucrează împreună pentru a stimula dezvoltarea Dunării ca o singură si puternica destinație turistică culturala și durabilă.

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Poiana Mare, bazin legumicol consacrat

Legumicultorii din Poiana Mare, renumiţi la nivelul Doljului, n-au încheiat încă de livrat întreaga producţie …

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × two =

%d blogeri au apreciat: