Home / Monden / BUNA VESTIRE 2018. Cele două alimente pe care trebuie să le mănânci ca să-ți meargă bine dar si traditii si obiceiuri

BUNA VESTIRE 2018. Cele două alimente pe care trebuie să le mănânci ca să-ți meargă bine dar si traditii si obiceiuri

Buna Vestire este  sărbătorită în fiecare an pe 25 martie, aceasta fiind  cunoscută în mod popular și după denumirea de Blagoveștenii, Zamislirea Domnului sau Ziua Cucului, fiind  încărcată de tradiții și superstiții.

Buna Vestire este prima zi din Postul Paștelui în care Biserica acordă  dezlegare la Pește,  a doua zi fiind ziua de Florii.

Buna Vestire simbolizează momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului Iisus Hristos. Buna Vestire este sărbătorită deopotrivă de creștini și catolici, cu singura diferență că Biserica Ortodoxă consideră că vestea cea bună a sosit la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri, iar catolicii susțin că evenimentul s-a petrecut la Bazilica Bunei Vestiri.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Tradiția cea mai cunoscută de Buna Vestire este legată de cântecul cucului. Se spune că în această zi sfântă cântă cucul pentru prima oară în an și este de bun augur să-l auzim. De asemenea, dacă numarăm de câte ori își cântă numele, vom afla câți ani mai avem de trăit sau, conform altor tradiții și obiceiuri, dacă persoana care-l aude este necăsătorită, cântatul cucului semnifică câți ani mai are până va ajunge la altar. Pe de altă parte, se spune că este semn rău să auzim cucul cântând și să avem stomacul gol. În popor se spune că acea persoană are moartea aproape. În anumite zone ale țării, craca pe care a cântat cucul se rupe și se pune în scăldătoarea fetelor nemăritate pentru a facilita întâlnirea alesului.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Gospodarii iau un topor și amenință pomii din curte că dacă nu fac roade sunt tăiați, iar apoi îi stropesc cu țuică, pălincă sau altă băutura alcoolică provenită din fructele acestora, pentru a-i cinsti. De asemenea, pescarii nu trebuie să arunce mămăligă în apă astăzi pentru că peștii vor muri. În Maramureș se sărbătorește Noaptea Focurilor, ritual care implică adunarea tuturor gunoaielor și lucrurilor nefolositoare din curte și arderea acestora la ceas de seară, pentru a face loc altora noi.

BUNA VESTIRE 2018. Buna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos, este prima sărbătoare din calendarul ortodox, închinată Maicii Domnului.

BUNA VESTIRE 2018. Tradiţia creştină spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat.

BUNA VESTIRE 2018. “După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache.

BUNA VESTIRE 2018. Dezlegarea la peşte este amintită din vechime.

BUNA VESTIRE 2018. Conform teologilor, dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte. 

Comments

comments

Despre slasher

Check Also

ANM, prognoza meteo de PAȘTI 2018. VREMEA în 8, 9, 10 aprilie în toată țara

ANM, prognoza meteo de PAȘTI 2018. VREMEA în 8, 9, 10 aprilie De Paști, nu vor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FACEBOOK LIKE close[x]
Or wait 50 countdown seconds
%d blogeri au apreciat: