Home / Monden / Boboteaza de la Calafat

Boboteaza de la Calafat

Calafetenii au sărbătorit sâmbătă Boboteaza în portul Dunării. Aici se practică și una dintre cele mai vechi tradiții. Apa este sfințită de preoți, care apoi aruncă o cruce de lemn în Dunăre, pentru a fi recuperată de unul dintre cei mai curajoși localnici. După acest moment, oamenii iau Agheasma Mare pentru sănătate și pentru a aduce spor casei, și încep pregătirile pentru păzitul fântânilor, obicei care se face în noaptea de Sfântul Ion.

Bătrâni, dar și familii tinere cu copii, din Calafat, s-au adunat de Bobotează pe malul Dunării. Mulțimea a populat zona portului, bucurându-se de soarele care strălucit din plin, temperaturile fiind pozitive. Încă de dimineață erau 9 grade Celsius. „Gerul bobotezei“ a fost astfel doar o amintire. Iubitorii de ritmuri și versuri populare s-au delectat pentru început cu momentele artistice oferite de ansamblul folcloric al orașului Calafat. Au așteptat astfel să se încheie slujba de la biserică și să vină soborul de preoți pentru a continua tradiția veche de secole, după cum spun localnicii. La malul Dunării s-a mai ținut astfel o slujbă de sfințire a apei care să fie dusă acasă. Apoi a urmat momentul specific Bobotezei la Calafat. Preoții au mers pe ponton și au aruncat în apele fluviului o cruce de lemn pentru a fi recuperată de participanți. La Calafat, printre localnici deja se știe că Viorel Oancă este cel mai curajos. Tatăl a trei copii, calafeteanul nu are teamă niciodată de temperaturile scăzute și de apa rece. De peste zece ani, oricât de frig ar fi, sare în Dunăre. Chiar și așa, momentul a fost însă privit cu sufletul la gură de calafeteni, care au aplaudat după ce a ieșit din apă. Tabloul bucuriei a fost completat de câțiva porumbei albi, care au fost eliberați atunci de organizatori și au zburat deasupra apei. Viorel Oancă spune că tradiția de Bobotează îl menține sănătos tot anul: „De 12-13 ani eu sar în Dunăre de Bobotează să iau crucea și mă ajută pentru sănătate. Nu am fost bolnav niciodată. Nici cu răcelile nu am avut probleme. Acum a fost și mai bine. Apa a fost mai caldă decât anul trecut și decât în anii anteriori“. Viorel are 39 de ani și spune că tot el va sări în Dunăre de Bobotează și în anii următori. Atunci când nu va mai putea spune că are deja un urmaș care poate să asigure continuarea tradiției. „Am băiatul cel mic de 15 ani, care zice de acum că vrea și el sară în Dunăre să ia crucea. Și cred că el poate să continue tradiția când nu voi mai putea eu. Se antrenează în Dunăre, la Ciuperceni“, a mai spus calafeteanul. Ritualul de Bobotează din Calafat strânge la malul Dunării și copii. „Este prima dată când văd cum se aruncă crucea, dar a fost foarte frumos. Mi-a plăcut și slujba“, a spus Lorena Dinu, de opt ani, din Calafat. Participă și autoritățile locale, care îl răsplătesc pe cel care ia crucea. „Ca în fiecare an, de Bobotează, pentru recuperarea crucii din Dunăre oferim suma de 700 de lei“, a spus Lucian Ciobanu, primarul orașului Calafat.

La Calafat se păzesc fântânile

După ce se recuperează crucea de lemn din apă, calafetenii iau Agheasma Mare, apă sfințită, care se găsește numai de Bobotează.

„Este o apă binecuvântată, bună pentru sănătate și pentru bunul mers al casei. În fiecare an iau această apă sfințită pe care o păstrez într-o cameră curată. Ne continuăm apoi obiceiurile specifice acestor zile. Ne pregătim pentru seară, pentru păzitul fântânilor, să nu se arunce gunoaie. Sărbătoarea Sfântului Ioan e foarte importantă pentru noi, ortodocșii. În noaptea de Sfântul Ioan se face focul lângă fântână, se pune masa pe care așezăm diferite preparate, sarmale, carne prăjită, țuică fiartă, vin fiert și vin toți vecinii care iau apă din fântâna respectivă. A doua zi se petrece la toți cei care poartă numele de Ion“, a spus Ilinca Barbu.gds.ro

 

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Udrea și Bica, arestate în Costa Rica de Interpol

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute miercuri de autorităţile din Costa Rica, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 4 =

%d blogeri au apreciat: