Home / PUBLICITATE / Avertizare meteo pentru judeţul Dolj / Cod galben de caniculă până luni

Avertizare meteo pentru judeţul Dolj / Cod galben de caniculă până luni

Meteorologii au anunţat trei zile de foc pentru judeţul Dolj, temperaturile urmând să ajungă până aproape de 40 de grade Celsius la umbră. Începând de astăzi şi până luni, cel puţin, este valabilă o atenţionare cod galben de caniculă şi discomfort termic. Potrivit avertizării meteo, valul de căldură se va intensifica duminică şi luni.
Astăzi, vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară în cea mai mare parte a Olteniei, dar şi în Banat, Crişana sau sud-vestul Munteniei, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 36-38 de grade Celsius. Judeţele afectate sunt Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Bihor, Arad, Timişoara, Caraş-Severin şi Teleorman. Indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi. Duminică, şi luni valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade. Din nou, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a teritoriului.

Sfaturi din partea medicilor

Pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au lansat şi ei o serie de recomandări. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Avertisment pentru bolnavi

La fel de importante sunt şi indicaţiile pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui. De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Potrivit specialiştilor DSP Dolj, şi angajatorii ar trebui ca, în perioadele de caniculă, să asigure condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

De asemenea, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.

Pompierii reamintesc că este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu

În această perioadă cu temperaturi extreme şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă incendierea necontrolată a miriştilor. Pompierii reamintesc faptul că, în perioadele caniculare, este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt, locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept, în fiecare localitate. În tot acest timp trebuie menţinute în stare de funcţionare sistemele de alimentare cu apă şi trebuie asigurat accesul şi posibilităţile de alimentare cu apă din surse naturale, în vederea stingerii incendiilor.14349772-drought-land-and-hot-weather--Stock-Photo-desert

Despre slasher

Check Also

Sare de lavanda produsa la Calafat – proprietati incredibile

De ce sa folosesti sare de baie cu lavanda (cu ulei esential de lavanda) ? …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: