Home / Monden / Adrian Nastase : Am dorit ca fiul meu sa viziteze Palatul Marincu din Calafat

Adrian Nastase : Am dorit ca fiul meu sa viziteze Palatul Marincu din Calafat

Muzeul de artă din Calafat – Palatul Marincu – reprezintă, după părerea mea, cel mai interesant obiectiv turistic din Calafat. In călătoria noastră prin Lunca Dunării, am vrut ca si Mihnea să-l viziteze. Eu eram pentru a treia oară acolo, mai ales că Palatul fusese restaurat in perioada in care am condus guvernul.

M-am bucurat să-l reintâlnesc pe Alexandru Pârvan, o mare personalitate culturală a orasului, autor al monografiei „Calafat si oamenii săi”, venit special să ne intâmpine.

Clădirea este un monument de arhitectura, construit după planul lui Paul Gottereau, cel care a proiectat si Palatul Regal din Bucuresti. Proprietarul său, Stefan Marincu, om bogat din zonă si primar al urbei intre 1911-1914, a avut insă un destin nefericit, cele două fiice ale sale murind, la vârste fragede, de tuberculoză.

Acum, in muzeu, sunt pregătite mai multe expozitii ale unor artisti locali.

Calafatul isi păstrează farmecul – străzile largi, organizate perpendicular (precum cele din New York), cu multi copaci, cu parcuri, cu clădiri vechi – ce poartă amprenta cosmopolită a vechilor locuitori, comercianti de grâne.

Noul primar, pe care l-am cunoscut cu acest prilej, are multe de făcut, mai ales legat de locurile de muncă. Podul de la Calafat este superb dar orasul nu are nimic de câstigat de pe urma lui. Taxele, la nivel national, se impart 87% pentru bulgari si doar 13% pentru noi. La nivel local, niciun avantaj. mai ales că AND nu s-a invrednicit să instaleze un cântar pentru supra-greutate la TIR-uri ( un TIR trebuie să incarce 20 de tone de cereale: in realitate el transportă pâna la 40 de tone). Bulgarii folosesc intensiv podul pentru transportul produselor lor spre Occident (zilnic, trec pe acolo in jur de 1500 de TIR-uri).

Ce e de făcut? E clar că ar trebui sanctionată incompetenta si lipsa de responsabilitate. Cum? Fiecare dintre voi poate da răspunsul.

unknown-3
13876196_1243560215678125_3813459631683355834_n

Despre slasher

Check Also

Doi minori din Bailesti cercetati pentru că au furat o mașină ca să se plimbe

Conform IPJ Dolj, sâmbătă, 24 februarie a.c., în jurul orei 09.00, Poliţia Băileşti a fost …

Leave a Reply

FACEBOOK LIKE close[x]
Or wait 50 countdown seconds
%d blogeri au apreciat: