Home / Actualitate / A murit un mare patriot roman

A murit un mare patriot roman

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV că Generalul Iulian Vlad s-a numărat printre puţinii care în ’89 a încercat să facă ceva pentru România, însă, din păcate, partida anti-românească a câştigat atunci. „Generalul Iulian Vlad a fost foarte apropiat de mine, de familia mea. A fost un om deosebit. Condoleanţe”, a spua Gușă. 

„Eu vrea să spun doar că Generalul Iulian Vlad a fost foarte apropiat de mine, de familia mea. A fost un om deosebit. Dar nu aş putea descrie în cuvinte felul de om care a fost Generalul Vlad şi cum s-a comportat. Eu îl consider cel mai important mentor al meu, alături de mine cred că sunt sute, mii de oameni în România care pot să spună asta. Rolul lui a fost unul destul de discret, dar foarte consistent în a încerca să facă ceva pentru România, ţara pe care a iubit-o şi pentru care el şi-a dedicat viaţa profesională care nu a încetat nici după ce a ieşit din sistem”, a afirmat Cozmin Guşă.

Conform acestuia, viaţa a fost nedreaptă cu Generalul Vlad pentru că nu i-a acordat din punct de vedere public meritele deosebite pe care le-a avut. „A fost nedreaptă şi pentru că cei care se temeau de general Vlad, majoritatea cu o calitate de trădători de ţară, alţi foşti informatori cărora după ’89 le-a fost frică de lucrurile pe care Generalul Vlad le ştia despre ei, toţi aceştia oameni au încercat să îi amărească viaţa. Nu au reuşit, pentru că Generalul Vlad avea o atitudine de om care trece peste aceste nimicuri”, a precizat Cozmin Guşă.

„Noi ne gândim cu mult drag la el chiar dacă nu l-am văzut în ultimele luni. M-a refuzat să îl vizitez la spital. Starea lui nu era una bună şi de câteori am încercat să îl vizitez m-a rugat să nu o fac, mai bine să vorbim la telefon, ceea ce am şi făcut întrucât în ultima vreme nu dorea să fie văzut. Chiar dacă boala în măcinase nu şi-a pierdut nimic din inteligenţa deosebită şi din acuitate gândirii. După cum spuneam, mulţi oameni de valoarea îl regretă pe Generalul Vlad astăzi. Eu sper ca măcar de astăzi istoria să îl evoce chiar aşa cum a fost, cu rolul lui deosebit: patriot care şi-a făcut datoria şi faţă de instituţia pe care a deservit-o şi faţă de toţi românii care au avut nevoie de un ajutor la un moment dat”, a completat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a mai afirmat că multe personalităţi mondiale l-au respectat şi apreciat pe Generalul Vlad. „Ce trebuie să înţeleagă cei mai tineri este că ceea ce s-a întâmplat în 1989 nu a fost un lucru complet cu efect pozitiv asupra soartei României, dar ceea ce s-a întâmplat pozitiv a avut drept cauza pe Generalul Vlad”, a precizat acesta, explicând că Generalul Vlad a fost întemniţat de către Ion Iliescu şi cei din jurul său pentru că partida care s-a jucat în ’89, partida anti-românească, a câştigat.

„Generalul Vlad facea parte din partida românească care în încercarea de a scăpa de dictatură au sperat că ar putea să impună un regim politic pro-românesc. Asta i-a generat toate necazurile. Şi un detaliu care este de reţinut: General Vlad a locuit toată viaţa într-un apartament foarte modest, de aproape 40 mp, apartament pe care nu a putut nici măcar să îl cumpere. Nu a locuit niciodată într-o casă de protocol. Acel apartament mic pe care şi-a dorit să şi-l cumpere regimurile politice după ’89 nu i-au permis acest fapt pentru nişte motive inventate, lucruri care l-au durut foarte mult. Are nişte nepoţi care o să îi ducă numele mai departe, pe are pe noi mulţi care o să îl evocăm pozitiv. Îi invit pe cei tineri să citească despre rolul generalul Vlad ca să înţeleagă că în România au mai trăit şi români adevăraţi care au încercat după puterile lor, aşa cum a făcut generalul Vlad, să ne fim mai bine. Nu a reuşit şi domnia sa, nu au reuşit nici alţii”, a declarat consultantul politic.

„Noi, familia mea, ne gândim cu mult drag la el în continuare şi transmit condoleanţe celor apropiaţi, familiei şi tuturor prietenilor care astăzi îl regretă”, a încheiat Cozmin Guşă.dcnews.ro

 

Într-unul din ultimele sale interviuri Generalul Vlad spunea: ”Teroriștii de la revoluție nu au existat, ci doar un plan de rupere a țării. A existat un plan dibolic care nu a pornit dintr-o minte idioată”.

Generalul Iulian Vlad a fost condamnat din exterior pentru dejucarea celor mai nefaste obiective ale planului de reformare perestroikistă a României, asumat și de puterile occidentale, cunoscut și la Vatican. Acesta a fost arestat pe 31 decembrie 1989 cu larga implicare a URSS, mai spune sursa citată. Fostul şef al Securităţii Iulian Vlad a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani.

Născut în 23 februarie 1931, Iulian Vlad a fost ultimul şef al Securităţii comuniste înainte de evenimentele din 1989. El a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 până în 1951 a ocupat mai multe funcţii, de la cea de secretar de clasă şi de judeţ, până la cea de şef de secţie al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.

În perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învăţământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul Şcolii Militare de Ofiţeri. A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcţiile de ministru secretar de stat şi şef al Departamentului Securităţii Statului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă.

După căderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicăriii sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi la Bucureşti în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani. În luna martie, Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, a depus la Secţia Militară a Parchetului instanţei supreme, o plângere penală împotriva lui Iulian Vlad, fost şef al Securităţii în decembrie 1989, pe care-l acuză de cercetare abuzivă, torturare şi instigare la persecuţii politice faţă de tatăl său, decedat în 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava, conform news.ro.

Facebook Comments

Despre slasher

Check Also

Meteorologii au făcut prognoza – De când se răcește vremea și vin ploile

Meteorologii prognozează că următoarele două săptămâni vor fi diferite atât din punct de vedere climatologic, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 6 =

%d blogeri au apreciat: